Фолієва кислота, фолати, вітамін B9 – це форми одного і того ж вітаміну
Фолати або фолієва кислота отримали своє ім’я завдяки листовим овочам, з яких вони були вперше виділені (від лат. Folium – лист)
Це водорозчинний вітамін
Він незамінний для формування мозку у плода
Він сприяє утворенню ДНК і росту клітин
Це вітамін для дітей, підлітків і вагітних жінок

НАВІЩО ПОТРІБНО ЇХ ЩОДЕННЕ НАДХОДЖЕННЯ В ОРГАНІЗМ?

Вітамін B9, як і інші вітаміни групи B, є водорозчинним, тобто він розчиняється в воді. Вітамін B9 також називають фолієвою кислотою, якщо його синтезують штучним шляхом і використовують в якості добавки, і фолатами, які в природному вигляді містяться в продуктах харчування. Оскільки він бере участь у всіх процесах, пов’язаних з ростом клітин, необхідно отримувати його щодня, особливо в певні періоди життя людини: в дитинстві, в підлітковому віці, плануючи завести дитину і під час вагітності.

Крім того, людський організм не вміє синтезувати ні фолієву кислоту, ні її похідні, які відіграють активну роль в обмінних процесах. Їх попередники, фолати, що містяться в продуктах харчування, в природі знаходяться в нестабільній і складній формі. Іншими словами, вітамін B9 не тільки повинен надходити в організм щодня, але і в кількостях, достатніх для задоволення потреб в ньому.

ДЛЯ ЧОГО ВІН ПОТРІБЕН?

Вітамін B9 має важливе значення для виробництва генетичного матеріалу (ДНК, РНК) і амінокислот, необхідних для росту клітин. Він також має визначальне значення для роботи мозку і нервової системи, особливо для синтезу нейромедіаторів (речовини, що передають електричні імпульси від однієї нервової клітини до іншої).

І це ще не все! Він бере участь в утворенні червоних кров’яних тілець, в роботі імунної системи, в процесі загоєння ран і знижує утворення гомоцистеїну, речовини, надмірне утворення якого пов’язано з розвитком серцево-судинних захворювань.

ДЕ ЙОГО ШУКАТИ?

Основним джерелом вітаміну B9 є зелені листові овочі. А ще значна його кількість міститься в цитрусових, бобових культурах і в цільнозернових злаках.

ВІТАМІН В9 У ОВОЧАХ

Рівень вмісту вітамінів B9 в продуктах харчування мкг / 100 г
Приготована печінка птиці 670
Фуа-гра 566
Кресс-салат 214
Кульбаба, сирої шпинат 190
Петрушка, патисон, салат крон, паштет по-селянськи 160-170
Волоський горіх 155
Брі, каштани, приготований шпинат 140-150
Лісовий горіх, спаржа, сира брокколі, арахіс, диня, приготований нут 100-110
Блакитний сир, приготований щавель, брюссельська капуста, приготовлена біла квасоля, салат латук, сира цвітна капуста 80-100
Червона квасоля, приготована брокколі, мигдаль, круасан, лічі, приготовані нирки, сир Кулом, полуниця, приготована сочевиця, приготована кольорова капуста, приготоване яйце 60-80
Джерело: Центр інформації про склад продуктів харчування (CIQUAL)