5-HTP – це амінокислота, яку ваше тіло виробляє природним шляхом.

Ваше тіло використовує його для вироблення серотоніну, який посилає сигнали між нервовими клітинами. Низький рівень серотоніну пов’язаний з депресією, тривожністю, розладами сну, збільшенням ваги та іншими проблемами зі здоров’ям.

Отже, збільшення вироблення в організмі серотоніну може мати різні переваги. З цієї причини добавки 5-HTP, що продукують серотонін, стають все більш популярними. Ось 5 потенційних переваг 5-HTP для здоров’я, заснованих на науці.

  1. СХУДНЕННЯ. Це може допомогти схудненню, посилюючи почуття ситості.

Поділитися на Pinterest

5-HTP може посилити почуття ситості, змушуючи менше їсти і худнути . Втрата ваги може збільшити вироблення гормонів, через які ви відчуваєте голод. Ці почуття постійного голоду можуть зробити втрату ваги нестійкою.

5-HTP може протидіяти цим гормонам, що викликають голод.

В одному дослідженні 20 хворим на діабет було призначено отримувати 5-HTP або плацебо протягом двох тижнів. Результати показали, що ті, хто отримував 5-HTP, споживають приблизно на 435 калорій менше на день, порівняно з групою плацебо.

Більше того, 5-HTP головним чином перешкоджав надходженню калорій з вуглеводів, що було пов’язано з кращим контролем рівня цукру в крові.

Багато інших досліджень також виявили, що 5-HTP посилює почуття повноти та сприяє зниженню ваги у людей із зайвою вагою або ожирінням.

Більше того, дослідження на тваринах показали, що 5-HTP може зменшити надмірне споживання їжі через стрес або депресію.

РЕЗЮМЕ

5-HTP, ймовірно, ефективний для посилення почуття ситості, що може допомогти вам менше їсти і схуднути.

  1. АНТИДЕПРЕСАНТ. Допомагає при депресії, підвищуючи рівень серотоніну

Ефекти 5-HTP на симптоми депресії були добре вивчені.

Хоча точна причина депресії в основному невідома, деякі дослідники вважають, що дисбаланс серотоніну може впливати на ваш настрій таким чином, що призводить до депресії .

Вважається, що добавки 5-HTP лікують депресію шляхом підвищення рівня серотоніну.

Однак значна частина досліджень припускає, що потенційні антидепресивні ефекти 5-HTP сильніші у поєднанні з іншими речовинами або антидепресантами порівняно з тим, коли їх застосовують окремо.

Більше того, багато оглядів роблять висновок, що необхідні додаткові високоякісні дослідження, перш ніж 5-HTP може бути рекомендований для лікування депресії.

РЕЗЮМЕ

Добавки 5-HTP підвищують рівень серотоніну у вашому організмі, що може покращити симптоми депресії, особливо в комбінації з іншими антидепресантами або ліками. Тим не менше, необхідні додаткові дослідження.

  1. ДОПОМОГА ПРИ ФІБРОМІАЛГІЯ. Поліпшення симптомів фіброміалгії

Додавання 5-HTP може поліпшити симптоми фіброміалгії, стану, що характеризується болем у м’язах і кістках, а також загальною слабкістю.

В даний час невідомо якої причини фіброміалгії, але низький рівень серотоніну пов’язаний із станом.

Дійсно, ранні дані свідчать про те, що 5-HTP може покращити симптоми фіброміалгії, включаючи біль у м’язах, проблеми зі сном, тривогу та втому.

Однак проведено недостатньо досліджень, щоб зробити чіткі висновки щодо ефективності 5-HTP у покращенні симптомів фіброміалгії.

РЕЗЮМЕ

5-HTP може підвищити рівень серотоніну в організмі, що може допомогти полегшити деякі симптоми фіброміалгії. Тим не менше, необхідні додаткові дослідження.

Начало формы

Конец формы

  1. ЗМЕНШУЄ БІЛЬ Може допомогти зменшити частоту мігрені

Teen woman with headache holding her hand to the head

Кажуть, що 5-HTP допомагає при мігрені , яка пульсує головним болем, яка часто супроводжується нудотою або порушенням зору.

Хоча їх точна причина обговорюється, деякі дослідники вважають, що це викликано низьким рівнем серотоніну Одне дослідження, проведене на 124 людях, порівнювало здатність 5-HTP та метисергіду, звичайного ліки від мігрені, запобігати мігрені.

Він виявив, що доповнення 5-HTP щодня протягом шести місяців запобігало або значно зменшувало кількість нападів мігрені у 71% учасників.

В іншому дослідженні на 48 студентах 5-HTP спричинив зменшення частоти головного болю на 70% порівняно з 11% зменшенням у групі плацебо.

Подібним чином, багато інших досліджень показали, що 5-HTP може бути ефективним варіантом лікування для людей з мігренню .

РЕЗЮМЕ

5-HTP може допомогти вам зменшити кількість мігрені, збільшивши рівень серотоніну.

  1. БЕЗСОННЯ. Може сприяти сну, збільшуючи вироблення мелатоніну

5-HTP виробляє серотонін, який може перетворюватися в гормон мелатонін.

Мелатонін відіграє важливу роль у регуляції сну. Його рівень починає підвищуватися ввечері, сприяючи сну, і падати вранці, щоб допомогти вам розбудити вас.

Отже, доповнення 5-HTP може сприяти сну, збільшуючи вироблення мелатоніну в організмі.

Одне дослідження, проведене на людях, показало, що комбінація 5-HTP та гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) суттєво скорочує час засинання, збільшує тривалість сну та покращує якість сну ГАМК є хімічним засобом, що сприяє розслабленню. Поєднання його з 5-HTP, ймовірно, має синергетичний ефект .

Насправді кілька досліджень на тваринах та комах свідчать про те, що 5-HTP покращує якість сну і що ефект більший при поєднанні з ГАМК

Хоча ці результати є багатообіцяючими, відсутність людських досліджень ускладнює рекомендацію 5-HTP для поліпшення якості сну, особливо коли він використовується ізольовано.

РЕЗЮМЕ

5-HTP може сприяти сну, збільшуючи вироблення мелатоніну, важливого гормону, що регулює сон.

Можливі побічні ефекти 5-HTP

Деякі люди можуть відчувати нудоту, діарею, блювоту та біль у шлунку при прийомі добавок 5-HTP. Ці побічні ефекти залежать від дози, тобто вони посилюються при збільшенні дози .

Щоб мінімізувати ці побічні ефекти, починайте з дози 50–100 мг два рази на день і збільшуйте до відповідної дози протягом двох тижнів .

Деякі ліки збільшують вироблення серотоніну. Поєднання цих ліків з 5-HTP може призвести до небезпечного рівня серотоніну в організмі. Це називається серотоніновим синдромом, потенційно небезпечним для життя станом .

Ліки, які можуть підвищити рівень серотоніну в організмі, включають певні антидепресанти, ліки від кашлю або засоби, що відпускаються за рецептом.

Оскільки 5-HTP може також сприяти сну, прийом його із заспокійливими ліками, що відпускаються за рецептом, може спричинити занадто велику сонливість.

Через можливість негативної взаємодії з іншими ліками проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом перед тим, як приймати добавки 5-HTP.

РЕЗЮМЕ

Деякі люди можуть відчувати побічні ефекти при прийомі добавок 5-HTP. Поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж приймати 5-HTP, щоб переконатися, що це безпечно для вас.

Інструкції з дозування та вживання 5-HTP

Як добавка 5-HTP походить із насіння африканського чагарнику, відомого як Griffonia simplicifolia .

5-HTP відсутній у продуктах і може бути доданий у ваш раціон лише як добавка .

Рекомендована доза для 5-HTP залежить від вашої причини прийняття.

Ось декілька загальних рекомендацій для початку роботи:

Регулювання ваги: 250–300 мг за 30 хвилин до їжі

Підвищення настрою: 50–100 мг, 3 рази на день під час їжі. Використовуйте принаймні один тиждень, щоб помітити сприятливий ефект

Полегшення симптомів фіброміалгії: 100 мг 3–4 рази на день під час їжі. Використовуйте принаймні два тижні, щоб помітити сприятливий ефект

Мігрень: 100–200 мг, 2–3 рази на день під час їжі. Використовуйте протягом двох-трьох тижнів, щоб помітити сприятливий ефект

Засіб для сну: 100–300 мг, 30–45 хвилин перед сном. Стек з ГАМК для підвищення ефективності

РЕЗЮМЕ

Скільки вам потрібно приймати 5-HTP, залежить від вашої причини використання.

Суть

Ваше тіло перетворює 5-HTP в серотонін, речовину, яка регулює апетит, больові відчуття та сон.

Доповнення його – ефективний спосіб підвищити рівень серотоніну.

Більш високий рівень серотоніну може забезпечити багато переваг, таких як сприяння зниженню ваги, поліпшення симптомів депресії та фіброміалгії, зменшення частоти нападів мігрені та покращення сну.

Незначні побічні ефекти пов’язані з 5-HTP, але їх можна звести до мінімуму, починаючи з менших доз і поступово збільшуючи дозу.

Враховуючи, що 5-HTP може негативно взаємодіяти з деякими ліками, поговоріть зі своїм лікарем, щоб переконатися, що безпечно для вас.